Chápu ten pocit hadru na býka. Jak jsem psal ve druhém vlákně, je to hodně dané i dlouholetým zneužíváním "Slovanství" Ruskem. Což je přesně to, proti čemu message Vesny jde a proč je text ve výsledku super. Jen je to potřeba důsledně dešifrovat napříč čtyřmi jazyky, což není úplně samozřejmost, zvlášť na první shlédnutí (po kterém se mohou vzedmout emoce a odejít chuť to víc zkoumat).
Zaujalo mě, že v reaction videích (krom možná Ukrajinců) tu politickou část v podstatě nikdo nevidí. Nebo o ní možná youtubeři nechtějí hned mluvit, ale spíš podle mě jde na první dobrou úplně mimo ně a zkrátka se jim ta píseň povětšinou hodně líbí i bez toho pozadí. Což je určitě dobře (a taky vodítko, jak by mohl reagovat typický divák, co to v Liverpoolu uvidí poprvé).
Slovanská vzájemnost - v kontextu Eurovize jsme z ní zatím moc neprofitovali a všechny naše účasti posledních let byly snahou o nějakou kvalitu, kterou by mohl ocenit každý. Což bylo fajn ve vztahu k ne-Slovanům, ale ve výsledku z toho vycházíme jako ta neutrální země bez spojenců. Letos by se to mohlo konečně změnit a mohli bychom mít univerzální kvalitu s trochou toho apelu na Slovany. Ten nám teda v semi moc nepomůže, ale když projdeme do finále, může to být opravdu super...
Na cokoli ruského už mám taky všeobecně averzi - ale jak psal Tomáš, tahle konkrétní Ruska (teď už podle všeho i Češka, takže Češka) dost možná udělala pro Ukrajinu víc, než my tady na fóru dohromady. Takže pro mě je to všechno úplně v pohodě.